Tuesday, July 17, 2012

KHASIAT KULIT CATUABA


Catuaba adalah sejenis pokok kecil yang tumbuh di utara Brazil, semasa musim berbunga ia kembang dengan bunga berwarna kuning dan oren. Dalam catatan sejarah panjang untuk perubatan herba,kulit pokok Catuaba lazim digunakan sebagai sumber untuk kekuatan dan kesihatan badan. Puak india Tupi Amazon mempunyai tabiat mengunyah kulit pokok Catuaba semasa memburu bagi meringankan keletihan mental dan fizikal malah mencegah mengantuk. Selain itu, Catuaba juga boleh merawat keletihan dan kelemahan umum serta kebimbangan dan daya ingatan yang lemah.


Manfaat Kulit pokok Catuaba!

1- fungsi penyegaran fisiologi yang semulajadi
Catuaba boleh menyegarkan dan membaiki fungsi fisiologi lelaki dalam lingkungan umur pertengahan. Ia juga boleh mencegah pelbagai penyakit kemerosatan fungsi yang mudah berlaku semasa menopause lelaki dan perempuan selain untuk memulihakan kecergasan kepada tempoh muda

2-menggalakan penyembuhan
Kulit pokok Catuaba boleh mencegah individu-indiidu daripada rasa gelisah dan membantu mengatasi kealpaan dan demensia. Orang yang mengambil herba ini telah megatakan bahawa mereka berasa lebih tenang dan bertenaga. Catuaba juga bertindak sebagai perangsang sistem saraf dan membantu ke atas kemurungan. ia juga dapat melegakan kesakitan saraf serta membantu ke atas insomnia.

3-ciri-ciri tidak toksik
Faedah-faedah yang lain ialah sifat pokok Catuaba yang tidak toksik seperti minyak aromatik,tanin dan alkaloid.Catuaba tidak membawa kesan sampingan unsur-unsurnya yang bukan toksik

4- sebatian antiviral
para penyelidik di jepun juga telah mendapati bahawa Catuaba mengandungi sebatian antiviral. Kajian telah menunjukkan bahawa herba ini boleh melawan virus HIV .penyelidik telah memberi tikus dengan Catuaba dan menyuntik mereka dengan virus HIV .Keputusan menunjukan bahawa catuaba telah melindungi sel-sel darah putih daripada menyerap virus HIV.Walaubagaimanapun banyak lagi kajian-kajian lain yang sedang giat dijalankan bagi mencari jawapan sama ada Catuaba adalah satu rawatan yang berkesan untuk virus HIV.


15 FUNGSI UTAMA
*memberi badan yang lebih kuat, sihat dan bertenaga
*menggalakan peredaran darah,mencegah penyakit kardiovaskular
*mengurangkan kolesterol darah
*meningkatkan fungsi hati,buah pinggang dan paru-paru
*merawat hiperplasia prostatik benigna(BPH) dan mengurangkan kekerapan membuang air kecil pada waktu malam.
*meningkatkan taraf kehidupan seksual
*memperbaiki masalah keletihan dan kebimbangan
*meningkatkan daya ingatan
*mencegah kencing manis
*membantu mengurangkan tekanan kehidupan
*meningkatkan pertumbuhan otot dan kekuatan badan
*meningkatkan peratusan kesuburan
*anti keradangan
*meningkatakn imuniti badan
*mengaktifkan kadar metabolismaSEBAGAI PELANGGAN KAMI, SEMUA NAMA DAN MAKLUMAT PEMBELI AKAN KAMI RAHSIAKAN !

No comments:

Post a Comment